Nogap bidrar till att minska mödradödligheten i Demokratiska Republiken Kongo

Sedan 2012 stöttar Nogap ett litet sjukhus i Mimia i Demokratiska Republiken Kongo (DRC). Det hela började med att vi vände oss till Gunnar och Agneta Bennstam för att få hjälp att skicka en gåva dit där den gör störst nytta. Samtidigt ville vi vara säkra på att all hjälp oavkortat når de behövande. Agneta Bennstam har jobbat som läkare i 17 år i DRC varav 6 år i Mimia och hade därför kunskapen och kontakterna för att kunna säkerställa att pengarna verkligen kommer fram.

Gunnar & Agneta Bennstam, Dr Baudouin Makuma, Andreas Hultdin och Klas Melander

Varför föll valet på att stötta just detta sjukhus?

Detta sjukhus ligger bokstavligen mitt i djungeln och enda sättet att få fram förnödenheter är att flyga in dem med små propellerplan. I DRC är mödradödligheten bland de högsta i världen, ca 500 kvinnor per 100 000 avlider i samband med förlossningsrelaterade skador. Motsvarande siffra i Sverige är 4.

Källa: https://www.globalis.se/Statistik/moedradoedlighet?country=268&country2=341

I Sverige föds drygt 100 000 barn per år. I DRC föds ca 3,3 miljoner barn per år. Det betyder att upp till 16 000 kvinnor dör årligen till följd av förlossningsskador. Vi förstår att vi själva inte kan rädda alla, men genom vårt stöd kan fler kvinnor få förlossningsvård, istället för att föda i hemmet. Därmed kan liv räddas.

Genom det ideella arbetet som Gunnar och Agneta Bennstam bedriver tillsammans med andra hjälporganisationer och personer, når hjälpen fram till det lilla sjukhuset.

Varje år reviderar vi tillsammans med Gunnar och Agneta bokföringen och ser att inga pengar försvinner på vägen.

En av de personer som hjälper till att säkerställa att hjälpen når fram är Dr. Baudouin Makuma, läkare anställd av Världsbanken. Han är gammal kollega till Agneta och har i många år ideellt samordnat hjälpen på plats i Mimia eller från huvudstaden Kinshasa. I morse var han på besök hos oss på Nogaps kontor och vi fick tillfälle att träffa honom och diskutera hur hjälp till Kongo gör mest nytta. Det är en omvälvande insikt att man med en liten peng i Sverige kan åstadkomma stora förändringar för andra människor, som inte nås av den välfärd vi tar för given.

Besök gärna hemsidan: https://motema.n.nu/

Vill ni också hjälpa till att minska mödradödligheten i Demokratiska Republiken i Kongo kan ni swisha:

Eller till bankgironummer: 134-3557

Inget bidrag är för litet.